دندان مصنوعی

دندان مصنوعی (دست دندان) که به آن پروتز کامل دندان هم گفته میشود نوعی اندام مصنوعی است که از گذشته برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته به کار می رود که نسبت به درمان ایمپلنت درمانی مقرون به صرفه تر به محسوب می شود و به همین دلیل هنوز هم  انتخاب برخی از افراد به جای درمان ایمپلنت هستند.

دندان های مصنوعی انواع مختلفی دارند:
دندان مصنوعی کامل یا همان دست دندان و دندان مصنوعی پارسیل یا تکه ای که همان طور که از اسمشان پیداست دندان های مصنوعی یا پروتز کامل مناسب افرادی است که تمامی دندان های خود را از دست داده و دندان مصنوعی پارسیل مخصوص بیمارانی است که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند همچنین نوع خاصی از دندان مصنوعی کامل بر پایه ایمپلنت به نام اوردنچر وجود دارد که دندان مصنوعی با پیچهای ایمپلنت به صورت ثابت در دهان بیمار قرار گرفته و درمان به نسبت بهتری نسبت به نوع متحرک دست دندان محسوب می شوند.

توضیح کامل

یکی از مهمترین و پرکاربردترین پروتزهای دندانی برای جایگزینی یک یا چند دندان ازدست رفته، دندان مصنوعی به‌حساب می‌آید. این پروتزها که در جنس‌های مختلف پلاستیکی، فلزی، سرامیکی و… هستند به‌صورت اختصاصی برای هر فرد ساخته می‌شوند. بنابراین دندان‌های مصنوعی بعد از پروسه ساخت به راحتی روی لثه بیمار قرار می‌گیرند، درنتیجه لثه و بافت اطرف آن به‌عنوان تکیه‌گاه، این پروتزها را نگه ‌می‌دارند. پروتزهای مصنوعی به‌صورت تکه‌ای (نیمه) برای یک یا چند دندان و به‌صورت کامل برای کل دندان‌ها تهیه می‌شوند. فناوری به‌کار رفته در ساخت پروتزهای مصنوعی در عین طبیعی بودن، زیبایی ظاهری را نیز برای بیمار به ارمغان می‌آورد.

دندان مصنوعی و انواع آن

از قدیم تا به امروز، پرکاربردترین شیوه جهت جایگزینی دندان‌هایی که عملکرد نامطلوب دارند یا به دلیل بالا رفتن سن در حال ازبین رفتن هستند، استفاده از دندان‌های مصنوعی بوده است. این پروتزها نه‌تنها مشکلات جویدن غذا را برطرف می‌کنند بلکه ناهنجاری‌های تکلمی و گفتاری را نیز ازبین می‌برند. انتخاب درمان به شیوه دندان مصنوعی نیازمند مقدماتی همچون معاینه و بررسی اولیه توسط دندان‌پزشک است. در این جلسه، توسط متخصص مشخص می‌شود که آیا موقعیت و شرایط استخوان فک و لثه بیمار آماده پذیرش دندان مصنوعی هست یا خیر. به‌طورکلی دندان‌های مصنوعی به دو دسته کلی ثابت و متحرک تقسیم‌بندی می‌شوند. پروتزهای دائمی به استخوان فک می‌چسبند و قابل خارج کردن و قرار دادن مجدد بر روی لثه نیستند اما پروتزهای متحرک اغلب به هنگام شب از دهان خارج می‌شوند. همچنین دندان‌های مصنوعی متحرک به دو صورت پارسیل متحرک (نیمه) برای تعداد کمی از دندان‌های ازدست رفته و پروتز کامل برای افرادی که تمام دندان‌های خود را ازدست داده‌اند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دندان مصنوعی تکه ای

اگر بیمار تنها تعداد کمی از دندان‌های خود را ازدست داده باشد و در قوس فکی شاهد وجود تعدادی دندان باشیم، دندان‌پزشک از دندان مصنوعی پارسیل یا تکه‌ای استفاده می‌کند. پارسیل در اصطلاح دندان‌پزشکی به معنی ناکامل است. درصورتی که بیمار تا 20 دندان خود را ازدست داده باشد می‌تواند از پروتزهای پارسیل به‌عنوان جایگزین استفاده کند. این پروتزها از پایه پلاستیکی هم‌رنگ لثه و یک بدنه فلزی تشکیل شده‌اند که به دندان‌های دیگر متصل می‌شوند. در واقع دندان‌های کناری به‌عنوان پایه، سبب محکم قرارگرفتن پروتز پارسیل می‌گردد. پروتزهای تکه‌ای متحرک و بسیار ظریف هستند و ظاهری طبیعی دارند.

نظر خود را در مورد این مقاله بنویسید

بحث درباره این مقاله را شما آغاز کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *